GOGBOT Café program 2018

 

GOGBOT Café 5

 

Een avondvullend programma met presentaties, screenings, talks, interviews, debat  en live acts in het kader van GOGBOT, het festival voor creatieve technologie in Enschede

 

woensdag 23 mei 2018 

in TETEM Enschede

Inloop 19.00 u

Aanvang 19.30 u gratis toegang

 

 

GOGBOT 6-9 sept 2018, editie 15:

FUTURE FLASH 200: from Frankenstein to Hyperbrain

Met FUTUREFLASH 200 kijkt GOGBOT 200 jaar terug in de tijd naar 1818, toen de 18 jarige Mary Shelley de roman Frankenstein schreef, de iconische geboorte van de Cyborg. Maar GOGBOT kijkt vooral 200 jaar in de toekomst, een onmogelijk visioen, gezien de razendsnelle ontwikkeling van  A.I., robotics, en human enhancements. Een ontwikkeling die onze wereld op korte termijn radicaal kan veranderen, nu we in staat zijn om biologische data te beheersen en te verbinden met supersnelle computers.

 

 

Onze gasten van het GOGBOT Cafe 23 mei:

 

prof Wilfred van der Wiel


van het Mesa+ Instituut en Universiteit Twente. Over de ontwikkeling van  nano-chips waarin processen op dezelfde manier plaatsvinden als in het brein.

Professor van der Wiel ontwikkelde een Nano-chip waarin processen op dezelfde manier plaatsvinden als in het brein. “We proberen die kunstmatige intelligentie te koppelen aan het biologische brein. We geven het brein dus een extra stukje kunstmatige rekenkracht mee en kijken of die daadwerkelijk slimmer kan worden. Die netwerken direct aansluiten op het brein is revolutionair. We nemen natuurlijk voorzichtige aanvliegroutes, maar wie weet kan het leiden tot implantaten bij dieren en uiteindelijk bij mensen.”

 

Agnieszka Wołodźko


MA, AKI lecturerer en staflid Universiteit leiden. Over nieuwe ontwikkelingen uit de biotechnologie en hoe kunstenaars met levend materiaal werken, ook als research aan de AKI.

Met de nieuwe biotechnologieën zoals cloning, weefsel engineering, DNA editing en het onderzoek naar microbiologie zijn cultuur en natuur niet langer van vaststaande betekenis en relevantie. Agnieszka Wołodźko vertelt o.a. over het AKI research programma AKI BIO MATTERs, waarin de ontwikkeling van de Bio Art wordt gevolgd, waarbij het gaat om leren, denken en creëren met levend materiaal.

 

ROC Twente
2e jaars studenten tonen een selectie shortfilms die ze in opdracht van GOGBOT maakten rond het thema FUTUREFLASH 200.

 

STELARC

Talk en performance door deze legendarische cyborg kunstenaar uit Australië.

De Australische performancekunstenaar Stelarc geldt als pionier op het gebied van cyborgkunst en het uitbreiden van de mogelijkheden van het menselijk lichaam. De meeste van zijn werken zijn gecentreerd rondom het concept dat het menselijk lichaam ‘verouderd’ is en dat het met behulp van technologie verbeterd kan worden.

 

previous editions:

GOGBOT Café 4

donderdag 12 april 2018

in

Cinema Obscura, Ariensplein 1, Enschede

 

mmv:

Matthias Oostrik

Matthias vertelt over zijn nieuwste projecten, en over PLPLPL.PL::Synchronicity, een anti-surveillance machine, een langzaam evoluerend monster. Ook aandacht voor Mutual Wave Machine, een interactieve hersen-installatie, een project op het snijvlak van neurowetenschap en kunst, ontwikkeld ism neuro-wetenschapper Suzanne Dikker en geluidskunstenaar Pandelis Diamantidis.

www.matthiasoostrik.com

 

Robert B. Lisek

Robert is momenteel werkzaam in Enschede bij ARE, Artist Residencies Enschede. Hij is kunstenaar, wiskundige en componist met een focus op systemen en processen en betrokken bij diverse projecten op het terrein van radicale kunst strategieën, hacktivisme en tactische media. Tijdens GOGBOT café zal Robert een korte lezing verzorgen over zijn nieuwe werk en een installatie presenteren in de special spaces van Cinema Obscura.

 

ROC

Studenten van de ROC Twente opleiding Audiovisueel + Compositing onder leiding van Henk Verschoor presenteren een selectie van hun animaties en trailers die ze maakten in opdracht van GOGBOT rond het thema FUTUREFLASH 200.

www.rocvantwente.nl

 

ViaOral

Dit Twents collectief rond de zelfbenoemde Neopopdada kunstenaars Frank Morssinkhof en Kees de Groot presenteren een selectie fragmenten uit de audiovisuele database van ViaOral, in stijl van onze partner vanavond, Cinema Obscura. Expect the unexpected!

bit.ly/2IfQ4No

 

Secret Cinema

GOGBOT Café licht een tipje van de sluier: De geheime primeurs van GOGBOT 2018 met een preview van de eerste highlights….

Tetem, Rijksmuseum Twenthe, Cinema Obscura/Overkill

In het kader van het Frankenstein thema 2018 is er nog meer samenwerking tussen culturele partners in Enschede. Bij GOGBOT Café zal vanuit de tentoonstelling FRANKENSTEIN in TwentseWelle een speciale presentatie plaatsvinden.

Tetem toont de video ‘The Universal Blob’ van HARD-CORE collectief i.s.m. Anne de Boer. De video laat zien wat het betekent voor het maken van kunst als het ‘menselijke’ slechts een van de vele levensvormen is, met een verwijzing naar de Curator Robot die te zien zal zijn tijdens het Maker Festival Twente.

Cinema Obscura is de nieuwe venue (een voormalige I.C. zaal van het voormalige ziekenhuis) van het Overkill team, de avond wordt dan ook in stijl afgesloten met een film vertoning uit de Overkill – cultvideotheek van the Sickhouse.

GOGBOT Café 3

8 juni 2017

TETEM

Jip de Beer
Jacco Borggreve
Jos Volkers
Jeannette Petrik
Saxion Creative Technology
Gameshop Twente
DJ TapeJockey

 

GOGBOT Café 2

16 juni 2016

Janninkshuis/Buro Blink

Jaap Drupsteen special

 

GOGBOT Café 1

21 april 2016

Janninkshuis/Buro Blink

Edwin Dertien
Kees de Groot