Herinrichting en metamorfose STATIONSPLEIN Enschede

 

Een initiatief van PLANETART – GOGBOT, ism 100%FAT, Concordia, gemeente Enschede

 

PLANETART Medialab heeft een ambitieus plan ontwikkeld om het Stationsplein opnieuw in te richten. In het kader van Muziekstad Enschede, met de oproep in 2016 vanuit de Provincie Overijssel en de gemeente Enschede om ideeën voor muziek in de openbare ruimte ruimte van de binnenstad aan te dragen, is het volgende plan van aanpak ontstaan.

Een gefaseerde oplevering van een eigentijds en uniek Stationsplein, een dynamische ontmoetingsplek, een futuristische playground, een verleidelijke wandelroute vanaf NS Station naar Wilminkplein en Oude Markt. Een plan dat past bij de stad Enschede, een stad van muziek, innovatie, technologie, kunst en cultuur.

 

Fase 1 
oplevering tijdens de opening van GOGBOT 6 september
FONO DJ Booth, WannaSwing Schommels, COLORPATH

De eerste fase betreft de installatie van 2  interactieve muziekinstallaties, nl 4 Wannaplay schommels, (die eerder te zien waren op de Oude Markt, maar bv ook op Lowlands en de Westergasfabriek)  en de FONO DJ Booth van Yalp, een interactief DJ speeltoestel waar met bluetooth je smartfoon kan worden aangesloten. Al op meer dan 60 plekken wereldwijd geïnstalleerd in de openbare ruimte..
Bijzonder is dat de 2 toestellen draadloos worden verbonden en kunnen reageren op elkaar. De Schommels laten muziekstukken en samples horen die op de FONO DJ Booth worden afgespeeld. (In Fase 2, vanaf 2019, worden deze signalen ook doorgezonden naar een LED Tower op het plein, waardoor bewegend beeld kan worden aangestuurd)
Naast de speeltoestellen wordt in deze fase een schildering aangebracht, een grote mural op de ondergrond als kleurrijk COLORPATH, een route die de wandelaar vanuit station NS wil verleiden het plein te betreden en door te lopen naar het centrum. De COLORPATH is een ontwerp van ViaOral, en bestaat uit diverse gekleurde cirkels en patronen die met elkaar zijn verbonden. Een visuele verwijzing naar elektronische circuitboards, moleculaire structuren en astronomische modellen, als een context voor de voorgenomen wetenschappelijke en en technologische toepassingen en evenementen op het plein. Het plan van PLANETART voorziet namelijk in een gefaseerde doorontwikkeling, waarbij het Stationsplein een platform kan worden, een smartlab voor innovatie en technologie, als onderdeel van de smart city Enschede, stad met toonaangevende en innovatieve onderwijsinstellingen en creatieve industrie.

 

 

GOGBOT
Opening 6 sept
Deze eerste fase wordt opgeleverd 6-9 sept. tijdens de opening van de 15e editie van GOGBOT,  het festival voor creatieve technologie. PLANETART Medialab, producer van GOGBOT, is voornemens om jaarlijks tijdens de opening van GOGBOT een nieuwe fase toe te voegen aan het project, in samenwerking met internationaal toonaangevende kunstenaars, die nu al hun medewerking hebben toegezegd, o.a. Arno Coenen, bekend van de Markthal Rotterdam. 

Voor 2019 wordt de mogelijkheid onderzocht om een ca 8 m hoge LED Tower te plaatsen midden op het plein, een digitaal landmark waar de interactie met de muziektoestellen zichtbaar is, maar ook andere data wordt gevisualiseerd in het kader van smart city solutions, interactieve motion capture sensoren aan de LED Tower, en meer. Vanuit de UT wordt al gewerkt aan de eerste prototypes. In het kader van het GOGBOT 2019 thema BIOTEC  is er de intentie om wintervast groen aan te brengen,  een greenhouse, urban farming, plant-sensoring. Via Apps en internet overal zichtbaar en interactief. De ambitie is om steeds bij de opening van GOGBOT jaarlijks in september een nieuwe fase te installeren. Vanaf de jaren 20 zou het plein dan nog verder ontwikkeld worden, een Gesammtkunstwerk van internationale allure, met aanvullende horeca, autovrij, met uiteindelijk een dynamisch en eigentijds stuk binnenstad, natuurlijk groen, speels en kleurrijk, voor en door de bewoners van de stad Enschede.

 

wannaplayground.com

www.yalp.nl/fono 

viaoral.nl